Wachtwoord vergeten?

De oprichting van Studite

Studite is in 2009 begonnen als een idee van Bjorn Schijff, student aan de Hogeschool Utrecht en eigenaar van de onderneming Somnu. Het idee ontstond uit de vrij simpele behoefte om gemakkelijker gemaakte aantekeningen tijdens de vele hoorcolleges op school te kunnen uitwisselen met zijn medestudenten. Hij hoopte zo tot betere aantekeningen te komen die makkelijk gebruikt konden worden tijdens de voorbereiding op tentamens.

Samen met zijn collega Ruud Foppen, die al snel net zo enthousiast werd over het concept, ontwierpen zij een eerste versie, bouwden de eerste gesloten alpha en probeerden het uit. Voorzichzelf werkte het goed. Maar het probleem ontstond pas later, toen er op de lange termijn ook nagedacht moest gaan worden hoe Studite geld zou gaan verdienen.

Verdienmodel

Bjorn gelooft niet in betalen voor informatie op het internet. Geld vragen voor lidmaatschappen, abonnementen of per samenvatting/uittreksel waren dus vanaf het begin af aan al uitgesloten.
Daarnaast zijn studenten niet echt de doelgroep die veel geld willen uitgeven voor dingen die goedkoop of zelfs gratis kunnen.

Daaruit ontstond het plan van het "terugverdienmodel". Studite zou geld gaan verdienen aan adverteerders. De gebruikers zien af en toe door de site advertenties die, als het goed is, zo goed mogelijk aansluiten bij hun eigen situatie en locatie. Ook studenten moeten weten dat de supermarkt om de hoek een interessante aanbieding heeft. Studite biedt een platform waarop deze informatie gemakkelijk gecommuniceerd kan worden naar de juiste mensen.

Maar wat Studite uniek maakt is het zogenaamde terugverdienmodel. Als jij als gebruiker bijdraagt aan de informatie op Studite, krijg je recht op een deel van de opbrengst uit advertenties. Somnu keert aan deze gebruikers een percentage van de maandelijkse opbrengst uit, verdeelt op basis van het succes van de bijgedragen informatie. Dit zorgt voor kwalitatieve informatie, een goede doorstroom van bezoekers en draagt uiteindelijk voor alle partijen bij aan de kwaliteit van het platform. Op deze manier wil Studite de beste en enige aanbieder van relevante studie informatie (voorlopig) in Nederland zijn.

De rol van Somnu

Somnu verzorgt de ontwikkeling van en updates aan Studite, net als het beheer en onderkomen. De opbrengsten uit Studite dragen daarmee ook bij aan de winst van Somnu. Omdat op dit moment Studite nog niet op het punt is aanbeland om zichzelf (bewust) interessant te maken voor de zakelijke markt, levert dit op moment van schrijven daarom ook nog geen geld op.